Van achter de geraniums

Namens Zuid-Afrika Mission (ZAM) krijg ik een vraag, voor de aankomende editie van Naast.

We zijn op zoek naar iemand die een thema-artikel / interview voor ons kan schrijven, en we hebben even zitten nadenken wie we hiervoor zouden kunnen vragen. En daarvoor komen we nu bij jou terecht.

 REFO 500 Logo ondertitel - connecting you then and now

  1. De komende editie van Naast heeft als thema: Gelukkig Gereformeerd (in kader van Refo500, in het najaar 2017). Insteek (beschrijving door de redactie): wij in Nederland schamen ons bijna een beetje voor gereformeerd zijn, buitenlandse christenen zijn vaak juist heel trots. Waar zijn zij trots op? Mag best een beetje schuren. Wat maakt ons ‘gelukkig gereformeerd’? Niet te theologisch insteken en ook niet te geschiedkundig (niet zozeer inzoomen op wat de reformatie heeft betekent voor ons, maar meer: wat delen we in gereformeerde gedachtegoed?) Waar draait het om in essentie? Wat betekent dat voor mission? Ook plek voor lijn in ontwikkeling mission-werk. In dit nummer het idee uit de wereld helpen dat we als GKv-mission overal op de wereld een ‘GKv-product exporteren’. Positieve insteek: wat betekent gereformeerd zijn voor jou en mij? Christen-zijn in eigen context.

 

19225448_1457462897610559_5263383340146072563_n

Gelukkig?

 

  1. ZAM is aan de beurt voor het zgn. interview. We hadden daarvoor bedacht dat onze beide werkbezoekers verschillende kerkleden in de zendingsgemeenten zouden bevragen: waarom ben je lid van deze gereformeerde/reformed gemeente? En niet van een andere kerk? Wat betekent reformed-zijn voor jou, in je dagelijkse context? En daarvan een soort van groepsinterview te breien, met input dus van diverse zwarte/gekleurde ZA-broers en zussen. Helaas is de output wat teleurstellend, qua tekstuele mogelijkheden. De antwoorden komen niet echt veel verder dan: kerk is in de buurt, ik voel me hier goed/thuis.

 

DSC00155-2.jpg

Abram & Lilian Mokwena, Nellmapius

 

  1. Kortom, we hebben een plan B nodig. En zou jij daarin wat kunnen betekenen? Bijvoorbeeld:
  • Een aantal reflecties van jezelf op gereformeerd-zijn in ZA, in een zendingssituatie: wat betekent dat in de ZA-context? Dat zouden we dan kunnen omzetten in een interview
  • Of: wat korte vragen aan een van de huidige zendelingen (George Mnisi bijvoorbeeld, aangezien we ook wat interviewtjes met zijn kerkleden hebben) en jouw reactie daarop. Een soort van gezamenlijk interview.

 

DSC02874.jpg

Voormalig free reformd kerkgebouw in Soshanguve WW

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s