Van boothuis tot clubhuis [een gelijkenis]

Eerlijk gezegd ziet de boot er niet uit. Oud en verweerd. De verf afgebladderd. Maar verkijk je er niet op. Met dit oude beestje zijn al heel wat mensenlevens gered.

lifeboat old

Op deze kust komen veel stormen voor. Als er dan een schip in nood is, komt de bemanning in actie. Iedereen laat alles waarmee hij bezig is uit z’n handen vallen. Ze springen in de boot en pikken de drenkelingen op.

De boot ziet er niet uit. Maar de bemanning is actief en alert. Het gaat om mensenlevens!

Falmouth RNLI day

Op zekere dag halen ze een miljonair uit het water. Die man is zo dankbaar dat hij ze een beloning wil geven. Een nieuwe up-to-date reddingsboot. Kleren voor de bemanning. Nu kunnen ze hun werk nog beter doen.

Er komen nieuwe levensredders bij. Ja, in zo’n outfit wil je wel gezien worden! Ze vinden een sponsor om het gammele houten boothuis uit te bouwen tot een modern clubhuis. Met een bar en toiletten en een terras.

club house

Het wordt steeds mooier. Alleen jammer dat er af en toe schepen in de problemen raken. Die schipbreukelingen lopen met hun vieze voeten en natte kleren door de club. Zo gaat het mooie tapijt eraan!

Met subsidie van de Rotary club bouwen ze een apart toiletgebouw naast het clubhuis. Daar kunnen mensen zich toonbaar maken voordat ze worden toegelaten.

6372104597_54f57eff65_o

Helaas ontstaat er een conflict. Een paar van de jonge leden willen meer aandacht voor het redden van drenkelingen. Ze krijgen geen poot aan de grond. Het bestuur schrijft: “Vanouds is dit wel het doel geweest – het standbeeld op ons terras herinnert er nog aan – maar in deze tijd staat er meer op het spel.”

De ruzie loopt hoog op. De opstandige leden worden geschorst en beginnen hun eigen club.

Als je nu langs de kustweg rijdt, zie je vrijwel na elke bocht een clubhuis. Helaas neemt het aantal mensen dat verdrinkt toe.

[John MacArthur]

Advertenties

Een gedachte over “Van boothuis tot clubhuis [een gelijkenis]

  1. Wauw, hoe treffend geschreven. Het is wat ik helaas voor mijn ogen zie gebeuren. Hoe kunnen we dit tij keren?
    Sámen drenkelingen redden. Of dat wel of niet in clubverband moet, weet ik niet. In ieder geval remt, in mijn ogen, de huidige clubstructuur het echte reddingswerk af.
    Ik zelf zou graag willen dat drenkelingen (met hun vieze en natte kleren) welkom zijn en dat ik me niet druk hoef maken over de vloerbedekking die vies zou kunnen worden.
    En het schoonhouden van die vloerbedekking? Daar ben ik helemaal klaar mee.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s