Pontifex

Hoe leg je in 270 woorden een verbinding tussen wat God zegt in de bijbel en ons leven in de 21e eeuw? Dat is de uitdaging waarvoor ik me gesteld zie nu ik mag meewerken aan het bijbels dagboek Kracht voor elke dag. Ach, als dominee doe je niet anders. In elke preek ben je een bruggenbouwer.

https://platform.twitter.com/widgets.js

M’n bijdragen cirkelen rondom koning Salomo. Omdat het december is, zit er ook iets in van advent: het komende vrederijk van Jezus.

Om je een indruk te geven van de andere kant van de brug, knip en plak ik wat hieronder.

Koppie_brug

Ouders willen het beste voor hun kind.
Ouders verwachten soms teveel van hun kinderen. Kinderen moeten perfect presteren – op school, in sport. Wat ik zelf had willen worden of doen, projecteer ik op m’n zoon of dochter.
Kinderen kunnen bezwijken onder te hoge verwachtingen.

Wie ben je? Waar kom je vandaan?
Het kan leuk zijn om je familiegeschiedenis uit te zoeken en erover te vertellen. – Maar stel dat je een criminele voorouder tegenkomt … Sommige dingen en mensen, daar schaam je je voor.

Willem Alexander lijkt meer op z’n oma dan op z’n moeder Beatrix – zeggen royalty-watchers. Juliana zei ooit: “Protocol is mijn natuurlijke vijand.” Ook onze koning noemt zichzelf “geen protocol-fetisjist”. In z’n regeerstijl is hij eerder een zoon van Juliana dan van Beatrix.

Er zijn gesprekken – tussen politieke leiders of tussen familieleden – die je zou willen afluisteren. In het Engels: Je zou een fly on the wall willen zijn, een vlieg op de muur.
Waarover spraken zij?

De laatste maand van het jaar is de tijd van de lijstjes. Het mooiste doelpunt van 2019. De sportvrouw van het jaar. En wie is de best geklede man?

Op de achtergrond van het vaderlandse voetbal staat altijd Johan Cruijff. Elke speler, elke teamprestatie wordt afgemeten aan onze grootste ooit. J.C. ‘de verlosser’.

Vandaag is het wereldaidsdag. Je kunt niet elke dag stilstaan bij die akelige ziekte. Maar op 1 december denken we aan de miljoenen mensen die besmet zijn met hiv. Aids heeft vooral Afrika zwaar getroffen.

Als kind was ik vrij dik. Gelukkig las ik in de bijbel dat koning Salomo ook een ‘zwembandje’ had. Zo stond het in de NBG-vertaling uit 1951: “… mijn pink is dikker dan mijns vaders lendenen …”
Later begreep ik dat ‘lendenen’ niet gaat over iemands taille maar over z’n geslachtsdeel.

Ga jij nog overstappen?
Dit is de tijd dat alle zorgaanbieders hun verzekering aanprijzen. De basis en aanvullende modules. Wie heeft de beste deal?
Ik vind het best ingewikkeld. Hoe zit ’t ook alweer met het eigen risico? Die ene polis lijkt voordelig, maar is het geen ‘sigaar uit eigen doos’?

kolonien_gr

Willem-Alexander en Máxima in de gouden koets. Daar is niks mis mee.
Het probleem is het slavernijverleden op de koets. Als ‘recht en gerechtigheid’ ontbreken, dan kan de franje van Oranje zich tegen het koningshuis keren.

In een rapport lees ik dat van de Nederlandse hoogleraren een kwart agnost en bijna de helft atheïst is. [Een atheïst loochent het bestaan van God, een agnost weet niet of God bestaat.] Dat is best veel, als je ’t vergelijkt met ‘gewone mensen’, waarvan ongeveer 25 procent atheïst is.

Wat staat er op jouw verlanglijstje?
De folders en de tv-reclames van de speelgoedfabrikanten wakkeren de begeerte flink aan. Wat zit er morgen in m’n schoen? Je kunt er niet van slapen …

Chile-torture-A-1024x672

Chili in de jaren ’70. De regering-Pinochet verbiedt het zingen van dit staatsgevaarlijke lied van Maria. Logisch, want “… machtige heersers worden van de troon gestoten!” – dat riekt naar revolutie. Ook in Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid is Maria uitbundig aangehaald door de ‘zwarte theologie’. God kiest partij voor de zwakken!

Ik zou het prinses Amalia gunnen. Een land waar alle mensen ’t goed hebben. Waar rijk en arm samen delen. Tegenstellingen zijn overwonnen. Ook internationaal heersen vrede en recht.
Dat land bestaat alleen in onze dromen.

“Wie preekt er vandaag?“
Het antwoord op die vraag bepaalt of ik vandaag naar de kerk ga en met hoeveel plezier ik daar zit. Ook ik luister graag naar voorgangers die ‘aan m’n verlangens tegemoet komen en me naar de mond praten.’ Dominees die preken over oordeel en straf … “volgende week beter!”

onweer

Mama en Johan zitten samen in de kamer. Het regent buiten, heel hard. – Mama, vraagt Johan, kan ’t wel eens zo hard regenen dat een dak van een huis in elkaar valt? – Je bent bang hè, zegt mama. Kom maar lekker dicht bij me zitten.
Mama luistert niet alleen met haar oren. Dan had ze ‘nee’ kunnen zeggen, en klaar. Mama luistert met haar hart. Ze ‘hoort’ de angst in Johans woorden.

Ze zijn ijskoud. Ze hebben geen gevoel meer in hun tenen, een zere kont en ze zijn doodmoe door slaapgebrek. Tientallen fans van de popgroep wachten al dagen in de kou voor de plek waar hun idool optreedt.
Als je iets of iemand belangrijk vindt – dat kan Justin Bieber zijn, U2 of de uitverkoop – heb je er alles voor over. Muziek, een nieuwe gadget of de wijsheid van de paus.

Charleston-church-shooting.png

Heb je wel eens meegemaakt dat de kerkdienst onderbroken moest worden?
Ik weet nog dat tijdens de preek iemand in elkaar zakte. “Is er een dokter in de zaal?” Even later was de ambulance er. We gingen bidden voor onze zieke broer. Daarna kon de dominee verder preken.
In Zuid-Afrika moesten we de dienst wel eens stoppen om een dronken iemand de deur uit te werken. En zelfs kwam er ooit iemand binnen met een wapen …

Leven als god in Frankrijk. Ken je die uitdrukking?
Ik dacht altijd dat ’t betekende: doen wat je wilt, veilig en onbezorgd leven. In het ultieme vakantieland je eigen gang gaan. Zo zien ongelovige mensen god, als een grote egoïst in z’n hemel.

Leven als god in Frankrijk. Die uitdrukking wordt ook heel anders uitgelegd,

Frankrijk is het land van de revolutie. Na 1789 was daar voor God geen plaats meer. “Wij mensen redden ons zelf wel!” God is in Frankrijk niet welkom. Hij heeft er geen leven meer.

– We moeten gaan verhuizen, zegt Arie, naar de stad.
– Waarom? vraagt Dirk verbaasd.
– Ik lees in de krant dat inbraken binnen 3 kilometer van je eigen huis gepleegd worden. De stad is hier wel 10 kilometer vandaan. Een stuk veiliger dus!

De kerk wordt verbouwd. Dominee mag ‘de eerste steen’ leggen en een passende bijbeltekst kiezen. Het wordt Psalm 132 vers 13.
Met de wijsheid van nu denk ik: dat was niet zo’n gelukkige keuze.

Man%20In%20Suit_GAP_big.jpg

Tot zover. Ik ga versie 2 nu klaarmaken en insturen. In het besef dat de heilige Geest de Pontifex Maximus is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s