Opgaan, blinken en …

Het is gewoon spannend !

Een paar weken ben ik als vrijwilliger bezig geweest met het archief van de GKv zendingsopleiding. De georganiseerde chaos van 7 dozen met notulen, begrotingen, rapporten, evaluaties en losse papiertjes maak ik tot een overzichtelijk geheel. Wie dieper wil graven moet alsnog zelf naar het ADC komen. Maar je weet nu wel wat er is en waar je dat moet zoeken.

IMG_20180406_095215.jpg

opgaan

Spannend is het om de gereformeerde missiologische opleiding tot stand te zien komen. De zending vraagt om werkers die goed voorbereid zijn. De bestaande opleidingen zijn te breed oecumenisch. In de stukken zie ik de zendende kerken worstelen om samen tot een oplossing te komen. De synode van 1981 geeft groen licht.

Ik was in 1982 een van de eersten die het classicale zendingsexamen aflegde. Nu besef ik dat Jaap Klamer en de zijnen pionierswerk moesten doen. De kritische evaluatie die ik toen schreef, was al te scherp. Wat een werk is er verzet! De studiecongressen in Holten, de studiepakketten voor de theologische en de niet-theologische vakken. Begeleiding op maat, waarbij ik Arien Bekker – Holtland met ere noem.

 

blinken

Spannend blijft het als de GMO eenmaal in de steigers staat. Vanuit Zuid-Afrika volg  ik het op afstand en word zelfs als docent ingeschakeld. Maar pas nu overzie ik het geheel. In de dozen kom ik allerlei collega-zendelingen tegen – alsook werkers van De Verre Naasten – die door de GMO zijn opgeleid en begeleid.

Bij elke nieuwe map krijg ik meer respect voor de studiebegeleiders die vaak naast hun werk de GMO erbij deden: Drost, Houwen, Vreugdenhil. Dan komt Kruidhof in voltijd als theoloog in dienst. Van Irian tot Curacao, zending in Zaire maar ook evangelisatie in Enkhuizen – de GMO levert een passend pakket. En maar evalueren: is dit wat we willen?

Af en toe ruik ik in het archief ook een spruitjeslucht. Grote broer aan Broederweg 15 en het zusje op Broederweg 16 liggen geregeld met elkaar overhoop:

  • over personeel: is docent Kees Haak van de TU of – ook – van de GMO?
  • over de zendingsboeken van Wielenga en Drost: waar horen die te staan?
  • over Broederweg 11: moet de GMO huur betalen aan de TU of niet?

IMG_20180406_091516.jpg

verder gaan

Spannend wordt het als de GMO in een impasse raakt. Het begint bij de niet-theologische docenten die vraagtekens zetten bij de professionaliteit. De zendende kerken signaleren min of meer hetzelfde. Een zendeling moet gereformeerd zijn maar ook missiologisch goed geschoold. Kunnen wij dat bieden?

De notities en commentaren vliegen over tafel. Toch loopt ’t goed af. De GMO zakt niet in elkaar maar werkt van harte mee aan een nieuw zendingsinstituut. De synode van 1996 neemt het besluit om het Institute for Reformed Theological Training op te zetten. De IRTT is een waardige opvolger van de GMO.

adcetera20logo

meer lezen over het ADC?

teken in op de nieuwsbrief

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s