Bob,Ben en Botha

Bob Wielenga, die kent vrijwel iedereen. Onderweg geeft hij al jaren opbouwend commentaar. Bob woont in Zuid-Afrika. Daar heeft hij ruim 20 jaar als zendeling van de NGK in Kampen gewerkt.
Ik heb Bob daar persoonlijk ontmoet. De GKv in Drachten stuurde mij in 1983 als zendeling naar Zuid-Afrika. In m’n inwerkperiode ging ik ook kijken in Richmond. Het werk van Vonkeman, Reitsema en Wielenga vond ik inspirerend. Wat heb ik toen veel van de NGK-collega’s geleerd. En nog.

BibleMission

Na m‘n emeritaat werk ik als vrijwilliger bij het ADC.
Logo-ADCMijn Zuid-Afrikaanse zendingshart bloeit op als ik me verdiep in het grote GKv zendingsarchief. Ook ‘Drachten’ zit daarin. En … ja, spannend, zou het? … daar zit ik zomaar een uur m‘n eigen rapporten te lezen. De cultuurschok. De onverwachte groei. De ruzies binnen het team. De politieke onrust. De noodtoestand. Leven en dood. Heftig!

Hiervoor heb ik me bezig gehouden met het archief van Bob Wielenga. Zeven dozen zet Merijn voor m’n neus. Zoek maar uit!

Ik ontdek al gauw dat deze collega niet zo sterk was in het weggooien van dingen. Ik weet het, ik ruimde vaak al te rigoureus dingen op: preken, artikelen, lezingen, mentorverslagen. Maar Bob is echt het andere uiterste.

pikbotha

In oktober overleed Pik Botha, in de jaren 80 en 90 minister in Zuid-Afrika en ‘het gezicht van het apartheidsregime’

Toch pak ik geduldig de ene na de andere oude envelop uit. Ik breng die hele papierwinkel onder in rubrieken. Het werk in KZN, rapporten aan en reacties van de ZAC (zendingsadviescommissie) in Kampen. Beleidsstukken en visitatierapporten. Lezingen en artikelen van BW. Papers voor de professoren Bosch en Deist waar hij gepromoveerd is.
Ik kom onder de indruk van Gods werk in Zuid-Afrika. En van de overeenkomst met wat ik in Mamelodi en Soshanguve heb ervaren. Dood en leven. Politieke moorden. Verschil van inzicht binnen het team. Cultuurverschillen. Gods zegen.

 

NGK en GKv leken in ‘het land van Botha’ als twee druppels water op elkaar. Voor mij is dat de les van een tijdje archiefwerk. We hebben elkaar zo nodig.

benlugt
In 2001 komt Ben van der Lugt – deskundige in de GKv zending – op verzoek van ‘Kampen’ naar KZN. Hij begeleidt daar het pijnlijke maar noodzakelijke proces van ´kanteling’: zendingsterrein wordt zusterkerk. Gods werk is één!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s